Relatia cu parintii

Relatia cu parintii presupune cel mai important parteneriat pe care noi il avem. Separarea de parinte este un moment semnificativ, care noi ne dorim sa se intample treptat.

Copiii sunt diferiti, familiile au ritualuri diferite si despartirea copilului de familie poate sa fie diferita de la caz la caz.

Relatia de suport pe care parintii o ofera copilului si noua, in perioada separarii si integrarii este foarte importanta. Increderea pe care o ofera fiecare familie acestui moment este de asemenea cruciala. Desprinderea copilului de familie si  crearea atasamentului lui fata de alte persoane (care o sa-l coordoneze in procesul educational) este primul pas, si este  important in relatia cu gradinita. Este “inceputul” relatiei noastre cu copilul si cu familia.

Influenta parintilor in formarea copiilor ramane cea mai importanta chiar si atunci cand copilul incepe gradinita.  Copilul este copia nu doar a ce spunem noi si mai mult a ce facem noi (educatori, profesori, parinti). De aceea educatia copiilor este de multe ori informala.  Fiecare copil are nevoie de un model demn de urmat. Ne dorim ca modelele lor sa fie sanatoase si ei sa revina la familia lor in orice moment frumos sau dificil/ dureros.

Incurajam comunicarea deschisa a familiei cu noi, ne dorim sa-I sustinem daca trece prin momente dificile, pentru ca fiecare copil sa treaca mai usor peste situatiile inevitabile din viata. Emotiile copiilor sunt un cumul al emotiilor pe care ei le simt in cei din jurul lor. Tensiunile si conflictele sunt mai usor de gestionat daca ele sunt intelese si exprimate.

Promovam educatia pozitiva, neagresiva si egala (fara ca un copil sa fie avantajat in favoarea altui copil). Consideram ca aceasta e importanta atat acasa cat si in cadrul programului Institutiei noastre.

Atitudinea pozitiva a familiei fata de programele si activitatile pe care le desfasuram, ajuta copilul sa fie deschis si sa participe, sa incerce sa experimenteze cat mai multe activitati.

Relatia teacher-parinte este continua si de suport in beneficiul copilului. Comunicarea cu parintii este saptamanala (prin caietele de corespondenta, fise de evaluare, panoul cu activitati).

Relatia cu parintii care au copii la after school se bazeaza tot pe un parteneriat in vederea sustinerii formarii separate, individuale si independente a copilului ca persoana.

Implicarea familiei in cadrul programelor desfasurate in mediul prescolar sau scolar este esentiala pentru a sustine formarea copilului si desigur pentru a stimula campul cunoasterii copilului.  Oferim familiei ocazia sa se implice in activitatile educationale din mediul prescolar si scolar prin lectii deschise, implicarea in proiecte saptamanale/ lunare, participarea la activitati de dezvoltare personala ( ex: parciparea la “sesiuni de pictura” in aer liber alaturi  de copii, etc)

 

Invatam zilnic de la copiii dumneavoastra – aceasta ne face sa fim deschisi pentru o relatie de parteneriat cu dumneavoastra, parintii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.